Οι τσαπέλες αποτελούν χαρακτηριστική ποικιλία σύκων της Μεσσηνίας και μία από τις πιο δημοφιλής φυσικές γευστικές απολαύσεις της περιοχής με σημαντική παρουσία τόσο στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά. Καταναλώνονται είτε φρέσκα, ακόμη και κόβοντάς τα απευθείας από το δέντρο, είτε αποξηραμένα, αφού παραμείνουν κάτω από τον ήλιο και ξηραθούν με φυσικό τρόπο, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο.

Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορούν να συμπληρώσουν ενεργειακά και γευστικά τα γεύματα, είτε ως σνακ, είτε ως συστατικό μίας σαλάτας ή ενός γλυκίσματος (γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, συκομαΐδα).